Energetska obnova obiteljskih kuća

Zagreb
Tina Ujevića 5

098/909-5334
info@robur.hr

FASADA

Energetska obnova obiteljskih kuća

 

energetska obnova kuce

Obiteljske kuće čine 65% stambenog fonda u Hrvatskoj koji je odgovoran za 40% od ukupne potrošnje energije na nacionalnoj razini. Najviše obiteljskih kuća u Hrvatskoj je izgrađeno prije 1987. godine te nemaju gotovo nikakvu ili samo minimalnu toplinsku izolaciju (energetski razred E i lošiji). Takve kuće troše 70% energije za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode, a mjere energetske učinkovitosti mogu značajno smanjiti njihovu potrošnju, u nekim slučajevima i do 60% u odnosu na trenutnu.

Što se može učiniti kako bi se to stanje poboljšalo? Pojasnit ćemo to na primjeru koji je opisan u tablici niže. Riječ je o kući prizemnici, cca 100 m2, zid je žbuka, blok opeka i žbuka, bez toplinske izolacije i drvenim izo prozorima. Strop je bez izolacije baš kao i tlo (pod). Energetski razred je G (najniži mogući).  

Na koji način se može napraviti najveća ušteda? Evo pet varijanti...

U prvoj varijanti izolirali smo samo zid s 15 cm stiropora i ostvarili smo uštedu od 23 posto. Kuća je dobila energetski razred F. U drugoj varijanti mijenjali smo samo prozore, trećoj strop i četvrtoj tlo. Kao što se može vidjeti iz tabele, najmanja ušteda energije postiže se izmjenom (samo) prozora. Izmjenom prozora ostvarena je (zanemariva) ušteda energije od tri posto i objekt je (opet) dobio energetski razred G. U slučaju u kojem bi izolirali strop s 11 cm stiropora ostvarena je ušteda od 44 posto energije, što je najveća pojedinačna ušteda. Kuća je dobila energetski razred E. U slučaju izolacije tla dolazi do uštede energije od pet posto što nas vraća u G energetski razred.

Što nam to govori? I dok pojedinačna izolacija zidova i/ili stropa osigurava energetsku uštedu (od 20 do 40 posto), pojedinačna izolacija prozora i/ili tla nije tako učinkovita. Ako želimo značajno poboljšati energetska svojstva kuće najbolje je provesti cijeli komplet mjera. Značajnu uštedu od 74 posto energije ostvaruje se provedbom svih mjera, dakle izolacijom zidova, prozora, stropa i tla (poda) što osigurava energetski razred C.   

Capture

Vlada Republike Hrvatske donijela je 27. ožujka 2014. godine Program energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine  (Narodne novine broj 43/14), kojeg provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Cilj je Programa povećanje energetske učinkovitosti postojećih kuća, smanjenje potrošnje energije i emisija CO2 u atmosferu te smanjenje mjesečnih troškova za energente, uz ukupno poboljšanje kvalitete života.

U 2015. godini su donesene i izmjene Programa (Narodne novine broj 36/15), kojima se omogućila prijava svim građanima Republike Hrvatske i to izravno u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Također, izmijenjena je i definicija obiteljske kuće te je pojednostavljena procedura prijave za poticaj. Za poticaj se od 2015. godine mogu prijaviti kuće bruto podne površine do 600 m2 ili najviše 3 stambene jedinice, kojima je više od 50% površine namijenjeno stanovanju.

Hrvatskoj je za obnovu stambenog sektora do 2020. dostupno 100 milijuna eura, od čega je oko 30 milijuna namijenjeno obnovi obiteljskih kuća.
Što se sufinancira?

1. Zamjena vanjske stolarije
2. Toplinska zaštita ovojnice grijanog prostora
3. Ugradnja kondenzacijskog plinskog kotla
4. Ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije - sunčanih toplinskih pretvarača (kolektora), kotlova na biomasu, dizalica topline, fotonaponskih pretvarača

Za sve nejasnoće i upite slobodno nas kontaktirajte na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.